Web Analytics Made Easy - Statcounter

علی سعدی بر مخالفت گسترده ملت عراق به ویژه شیعیان با جنگ علیه ایران تأکید کرد و گفت: صدام فضای به شدت رعب و وحشتی در جامعه به راه انداخته بود.

خبرگزاری شبستان، محمدرضا جایروند ـ قم: جنگ تحمیلی در حالی 8 سال به طول انجامید و خسارت های جبران ناپذیری را بر دو کشور ایران و عراق وارد کرد که اکثر ملت عراق نسبت به این جنگ ناراضی بوده و به هیچ وجه خواستار جنگ با ایران نبودند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


ملت های ایران و عراق به دلیل همسایگی میان دو کشور و همچنین اشتراک در دین و اکثریت مذهبی، نزدیکترین ملت ها به هم محسوب می شوند اما به دلیل حکومت دیکتاتوری صدام مجبور به جنگ با یکدیگر بودند؛ جنگی که برادرکُشی به شمار می آمد.


صدام پیش از آغاز جنگ تحمیلی، سلسله برنامه هایی را اجرا کرد و به نوعی مقدمات جنگ علیه ایران را فراهم ساخت. ایجاد فضای سراسر رعب و هراس در جامعه، ورود میلیون ها شهروند مصری، تبلیغات رسانه ای سنگین و اخراج ایرانیان از جمله برنامه های دیکتاتور عراق برای آغاز جنگ با ایران بود.


وی همانند عبیدالله بن زیاد که با خشونت شدید سبب رویگردانی کوفیان از امام حسین(ع) و فرستاده ایشان یعنی حضرت مسلم بن عقیل(ع) شد، رعب و وحشت را بر عراق حاکم کرد تا هیچ کس جرأت مخالفت با جنگ علیه ایران را نداشته باشد.


در این راستا با «علی سعدی» استاد حوزه و دانشگاه و کارشناس مسائل خاورمیانه گفت وگو کرده ایم. وی از ایرانیان ساکن عراق بود که در دوران نوجوانی و در سال 1980 به دلیل ایرانی بودن به همراه خانواده از عراق این کشور اخراج شد و به ایران بازگشت و در جنگ تحمیلی به دفاع از مهین پرداخت.


پدر وی یعنی شهید فاضل سعدی از یاران حضرت آیت الله شهید صدر و مبارزان با دیکتاتوری صدام و حزب بعث بود که پیش از اخراج خانواده از عراق بازداشت و اعدام شد اما پیکر این شهید هیچگاه یافت نشد.


سوال ـ دیدگاه مردم عراق درباره آغاز جنگ علیه جمهوری اسلامی ایران چه بود؟


جنگ یک پدیده ای خانمان‌سوز است که اکثر مردم را آزار می دهد و آنها را از برخی مسائل به ویژه زندگی آسوده دور می کند. جنگ دوست داشتنی نیست و هیچ کس جنگ را دوست ندارد مگر اینکه به دفاع از خود بپردازید. جنگ صدام علیه جمهوری اسلامی یک جنگ تهاجمی و تجاوزکارانه بود که به ادعای صدام برای بازگرداندن جزایر سه گانه و همچنین تصاحب کامل اروند رود صورت گرفت.


مردم عراق به هیچ وجه به این جنگ راضی نبودند زیرا مطمئنا برای آنها سرنوشت خیلی غم انگیزی را در پی خواهد داشت.


سوال ـ پس چرا این جنگ آغاز شد و هشت سال به سول انجامید؟


برای اینکه دیدگاه ملت عراق درباره این جنگ را بدانیم، باید ببینیم صدام چه کارهایی انجام داد که بر ملت تسلط یافته و آنها را به این جنگ ویرانگر سوق داد.


صدام رئیس جمهور نبود بلکه معاون احمد حسن البکر رئیس جمهور عراق به شمار می رفت که خود را با حمایت قدرت های استعماری به ویژه آمریکا و انگلستان به عنوان شخصیت اول مملکت معرفی کرد.


اولین کاری که صدام کرد که رعب و هراس را بر جامعه حاکم ساخت اعدام دوستان حزبی خود بود، به گونه ای که جمعی از اعضای حزب بعث را در یک کنفرانس هولناک به قتل رساند و از میان راه برداشت. اعدام این افراد از جمله محمد محجوب بدون هیچ محاکمه ای سبب ایجاد فضایی از رعب در جامعه شد.


سوال ـ مواضع صدام در قبال شیعیان به ویژه علما چه بود؟


وی در مرحله دوم به سوی رهبران شیعه عراق یورش برد. البته این مساله در زمان احمد حسن البکر نیز وجود داشت اما ترور رهبران شیعه عراق در دوران صدام و پیش از جنگ گسترش یافت. حضرت آیت الله شهید محمدباقر صدر به عنوان رهبر شیعیان عراق و بنت الهدی خواهر گرامی ایشان که از حامیان سرسخت و معتقد به انقلاب اسلامی ایران بودند، در این مرحله اعدام شدند.


این اعدام بدون شک بدون ارتباط با جنگ علیه ایران نبود چرا که صدام خواهان عدم پشتیبانی شهید صدر از انقلاب اسلامی و پایان حمایت ایشان از جمهوری اسلامی ایران بود. صدام همچنین در کنار اعدام شهید صدر به اعدام بسیاری از رهبران جنبش اسلامی عراق از جمله حزب الدعوه پرداخت و خیلی از شخصیت های این حزب که در واقعیت جامعه عراق تاثیرگذار بودند را اعدام کرد. این اعدام ها بسیار فراگیر بود و صدها هزار نفر به شهادت رسیدند.


سوال ـ بسیاری از ایرانیان ساکن عراق پیش از آغاز جنگ از این کشور اخراج شدند، آیا این مساله در چارچوب اقدامات صدام برای جنگ به شمار می آمد؟


بله، یکی دیگر از اقدامات صدام نیز اخراج ایرانیان و همچنین افراد منتسب به ایران بود. وی در حالی که این خانواده ها را از عراق اخراج کرد بیش از 5 هزار تن از جوانان 18 تا 23 ساله این خانواده را بازداشت کرد و اجازه پیوستن آنان به خانواده هایشان در عزیمت به ایران را نداد.


این 5 هزار نیز سرانجام در زندان مخوف نگره سلمان اعدام شده و پیکر آنان تا به امروز پیدا نشده است. صدام بر این اساس توانست کاملا بر جامعه مسلط شود.


سوال ـ ظاهرا صدام حتی به دانش آموزان نیز رحم نکرده و آنها را برای پیوستن به حزب بعث تحت فشار قرار داده بود.


وی در مرحله بعدی به سراغ مدارس رفت و دانش آموزان را مجبور به عضویت در حزب بعث کرد و در این راستا هیچ تفاوتی میان دانش آموزان ابتدایی با دانشجویان نداشت و کسانی که با این مساله مخالفت می کردند یا اعدام یا زندانی یا اخراج می شدند.


جامعه با قدرت و زور و سرکوب تحت سلطه صدام قرار گرفت و هر کس که می توانست در برابر صدام قدعلم کند اعدام یا زندانی شد. تسلط صدام بر اساس زور و قدرت چنان بود که حتی دیدن خواب علیه صدام نیز جرم محسوب می شد و کسانی که خواب سرنگونی صدام و پیروزی انقلابیون را می دید به حبس محکوم می شد.


یک شهروند که این خواب را دیده بود به هفت سال حبس محکوم شد. هر کس که از انقلاب اسلامی هم دفاع می کرد بلاشک منفور صدام شده و  به چنین سرنوشتی مبتلا می شد.


سوال ـ ورود شهروندان مصری به ایران نیز یکی از برنامه های این جنگ بود؟


مطمئنا یکی از اقدامات عجیب صدام که ابتدا هیچ کس متوجه این مساله نبود پذیرش 3 الی 6 میلیون شهروند مصری به شمار می آمد که این تعداد مصری با هدف پر کردن خلأ عدم وجود جوانان در هنگام جنگ وارد عراق شدند. همه این مسائل نشان می دهد که صدام برنامه ریزی خاصی برای آغاز جنگ داشت.


سوال ـ آیا کسی با اعلام جنگ علیه ایران مخالفت نکرد؟


جنگ علیه جمهوری اسلامی ایران در حالی آغاز شد که هیچ کس حتی در داخل حزب بعث هم جرأت مخالفت با آن را نداشت زیرا بعثی های مخالف صدام قلع و قمع شدند و بر این اساس هیچ کس نمی توانست با این جنگ مخالفت کند.


کردهای عراق مورد سرکوب شدید قرار گرفته بودند، شیعیان هم با اعدام رهبرشان و اعدام و حبس رهبران سیاسی خود مواجه بودند. فضا در آن زمان به گونه ای بود که هیچ کس توانایی سخن گفتن در مخالفت با جنگ را نداشت.


سوال ـ جنگ رسانه ای صدام علیه ایران چگونه بود؟


صدام در کنار اجبار و زور و ارعاب برای سوق دادن مردم به جنگ، بر تبلیغات رسانه ای نیز تکیه داشت و تبلیغات شدیدی را به راه انداخته بود. برنامه رسانه ای صدام بر مجوس و کافر خواندن ایرانیان استوار بود و از آغاز قادسیه جدید سخن می گفت.


در این راستا بسیاری از شخصیت های رسانه ای جهان عرب به وسیله صدام خریداری شدند تا به تبلیغ این جنگ بپردازند؛ مساله ای که سبب شد بسیاری از شهروندان مصری، لیبیایی، سودانی و یمنی و سایر کشورهای عربی حامی حزب بعث تحت تاثیر این تبلیغات به جنگ علیه ایران بپیوندند.


رسانه های حامی صدام از آغاز جنگ علیه مجوس هایی سخن می گفتند که بخش هایی از عراق و سرزمین های عربی را اشغال کرده و صدام در این جنگ می خواهد این مناطق را به کشورهایشان بازگرداند.


تبلیغات رسانه ای صدام به گونه ای بود که یک فضای بسیار قوی و شدیدی را برای جنگ علیه ایران به راه انداخته بود.


سوال ـ عراق از قومیت های مختلفی تشکیل شده است، مواضع این قومیت ها درباره جنگ چه بود؟


جامعه عراق از شیعیان، اهل تسنن، کردها و ترکمن ها تشکیل یافته است که شیعیان 60 درصد، اهل تسنن 17 الی 20 درصد، کردها 17 درصد و ترکمن ها نیز باقیمانده ملت به شمار می آیند.


در حالی که اغلب شیعیان و کردها با این جنگ مخالف بودند، اهل تسنن حامی این جنگ محسوب شده و اغلب آنان به حمایت از صدام می پرداختند و اکثر کسانی که با ایران جنگیدند اقلیت سنی به شمار می آمدند.


افسران عالیرتبه رژیم صدام از استان های سنی نشین موصل، الانبار و صلاح الدین بودند و آنها بودند که جنگ را فرماندهی می کردند.


البته در جمع شیعیان نیز اقلیتی بودند که به حزب بعث وابستگی داشتند و همچنین تعداد بسیار کمی از فرماندهان ارتش صدام را تشکیل می دادند اما این تعداد بسیار اندک بودند. در میان اهل تسنن نیز اقلیتی وجود داشت که با جنگ علیه ایران مخالفت می کردند.


سوال ـ گفته می شود سن سربازی در عراق با آغاز جنگ بالا رفته و سربازان سال های زیادی را در خدمت اجباری بودند، در این زمینه توضیح می فرمایید؟


صدام در حالی جنگ را با تیپ ها و لشکرها و نیروهای بسیار زیادی آغاز کرد که اغلب نیروها را سربازانی تشکیل می دادند که در خدمت اجباری قرار داشتند. سن مشمولیت سربازی نیز هیچ قاعده و قانونی نداشت و از سربازان 18 ساله گرفته تا سربازان 50 ساله مجبور به خدمت در ارتش و جنگ با ایران بودند.


خدمت سربازی نیز به این صورت نبود که مثلا فردی دو یا سه سال خدمت کند و سپس پایان خدمت وی اعلام شود، بلکه گاهی سربازی سال ها طول کشیده و زمان خدمت آنها سال ها تمدید می شد.


اکثر این سربازان راضی به جنگ با ایران نبوده و با اجبار و زور و تهدید نیروهای استخبارات افسرهای وفادار به صدام که هر حرکتی را گزارش می کردند، مجبور به مشارکت در جنگ بودند.


نظامیان عراقی با امکانات و تجهیزات کامل در برابر نیروهایی قرار گرفتند که ساماندهی و آمادگی چندانی نداشتند زیرا انقلاب به تازگی به پیروزی رسیده بود و ارتش در وضع مناسبی قرار نداشت. بر این اساس شاهد اشغال مناطق بسیاری از ایران توسط نظامیان عراقی بودیم، اما به تدریج نیروها ساماندهی شده و بسیجیان نیز به آمادگی رسیده و در برابر دشمن ایستادند.


سوال ـ چرا سربازان عراقی به ویژه شیعیان با وجود مخالفت با جنگ علیه ایران با این کشور می جنگیدند و در جبهه حضور می یافتند؟


مخالفت و عدم مشارکت در جنگ مجازات بسیار سنگینی به همراه داشت به گونه ای که بسیاری از افراد در جبهه اعدام شدند و کسانی که از جبهه فرار کردند با اعدام، زندان یا سایر مجازات مواجه شدند.


بسیاری از کسانی که از ارتش فرار کردند به اعدام محکوم شده و خانواده های آنان مجبور به شرکت در این دادگاه ها شده و کشته شدن فرزندان خود را مشاهده کرده و حتی پول گلوله هایی که در اعدام فرزندانشان استفاده می شد را پرداخت می کردند.


گوش بسیاری از سربازان عراقی به دلیل امتناع از جنگ یا فرار از جبهه بریده شد. بسیاری از مردم دوست داشتند این جنگ تمام شود و از جنگ بیزار بودند اما با زور و اجبار در جنگ شرکت می کردند و اگر از این مساله خودداری می ورزیدند، به عنوان خائن به اعدام محکوم شده یا گوش و دست آنها بریده می شد.


فیلم اعدام و بریده شدن گوش و دست این نیروها به صورت تعمدی میان مردم منتشر می شد تا مردم درس عبرت گرفته و این مساله را تکرار نکنند.


سوال ـ صدام علاوه بر مجبور کردن سربازان برای جنگ با ایران، مردم را نیز مجبور به شرکت در این جنگ می کرد؟


جیش الشعبی از دیگر شیوه های صدام برای مجبور کردن مردم به مشارکت در جنگ بود به گونه ای که قشرهای مختلف مردم اعم از معلم و مهندس و ... را مجبور به مشارکت چند ماهه در جنگ می کرد. این افراد به هیچ وجه نمی خواستند با ایران بجنگند اما مجبور بودند در جنگ حضور یابند تا به سرنوشت مخالفان جنگ مبتلا نشوند.


اغلب شهروندان ملت عراق از این جنگ به ستوه آمده بودند و خیلی از آنها نذر سنگینی می کردند تا جنگ تمام شود اما صدام همچنان به این جنگ ادامه می داد.


وضع خانواده های عراقی در این جنگ بسیار نامطلوب بود و جنگ آثار بسیار سختی بر مردم گذاشته بود. خانواده های بسیاری دچار مصیبت شده و ایتام و معلولان زیادی به ثبت رسید. صدام در ابتدا به خانواده کسانی که در این جنگ کشته می شدند پاداشی سنگینی تا حد منزل و خودرو می داد و بسیاری از آدم های ضعیف النفس اقدام به تسلیم فرزندان فراری خود می کردند اما این مساله به تدریج از بین رفت و مردم مجبور شدند با نداری زندگی کرده و در جنگ شرکت کنند.


در این جنگ زن ها بیشترین آسیب را دیدند مادرانی که فرزندان خود را از دست می دادند و قبرستان نجف و سایر شهرها روزانه میزبان صدها نفر از کسانی بود که به اجبار در جنگ شرکت می کردند. مادران و همسران و خواهران عراقی درگیر این جنگ شده بودند و جنگی ویرانگر برای آنان بود و هر روز که جنگ ادامه می یافت آمار کشته ها افزایش می یافت.


سوال ـ آیا می توان گفت که در این جنگ فقط اهل تسنن با رغبت در جنگ شرکت می کردند؟


مردم عراق به خصوص شیعیان و کردها از این جنگ بسیار ناراضی بودند و راضی به شرکت در جنگ نبودند. البته در میان شیعیان و  کردها بودند افرادی که وابسته به حزب بعث بوده و رگ قومیت گرایی آنها به شدت گل کرده بود.


اما اکثریت راضی به جنگ نبودند و مثال واضح آن نیز  اسارت 17 هزار عراقی در یک روز بود که نشان می دهد آنها خود را تسلیم نیروهای ایرانی کردند تا از این جنگ نجات یابند و گرنه این تعداد توانایی مقاومت بیشتر را داشتند.


نیروهای عراقی از این جنگ بیزار بودند و تحت فشار شدید نیروهای امنیتی و قدرت استخباراتی صدام می جنگیدند زیرا در صورت امتناع با دادگاه صحرایی مواجه شده و در همان جبهه اعدام می شدند.

پایان پیام/549

منبع: شبستان

کلیدواژه: اربعین حسینی مسجد پیاده روی اربعین کانون های فرهنگی هنری مساجد اربعین شیراز اصفهان مواکب الاتحاد خراسان جنوبی موکب اربعین علی سعدی شهید صدر جنگ تحمیلی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۴۱۰۳۳۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حمله موشکی مقاومت عراق به تل‌آویو

مقاومت اسلامی عراق بامداد جمعه اعلام کرد که یک هدف حیاتی را در منطقه «بئر السبع» در سرزمین‌های اشغالی هدف حمله موشکی قرار داده است.

به گزارش ایرنا به نقل از رسانه جنگ نیروهای مقاومت عراق، این حمله ظهر پنجشنبه با موشک‌های «کروز پیشرفته ارقب» صورت گرفته است.

مقاومت اسلامی عراق اعلام کرد که که براساس ادامه رویکرد ما در مقابله با اشغالگری رژیم صهیونیستی، یاری اهالی ما در غزه و در پاسخ به کشتار صهیونیست‌ها علیه غیرنظامیان فلسطینی، این موضع توسط مجاهدان مقاومت اسلامی عراق مورد هدف قرار گرفت.

شبکه المیادین نیز گفت که برای نخستین بار تل آویو از خاک عراق هدف حمله قرار گرفته است.
مقاومت اسلامی عراق بامداد پنجشنبه نیز از حمله پهپادی به یک هدف مهم در بندر ایلات واقع در فلسطین اشغالی خبر داد.

براساس اینفوگرافی که به تازگی رسانه جنگ نیروهای مقاومت منتشر کرده‌اند، مقاومت اسلامی عراق در ۲۰۰ روزه گذشته که از طوفان الاقصی می‌گذرد، به ترتیب ۲۴۳ عملیات حمله به ۹۰ هدف در خاک عراق، ۶۵ حمله به اهداف در اراضی اشغالی و ۸۸ حمله به هدف در سوریه انجام داده است.

گروه مقاومت اسلامی عراق در عملیات‌های گذشته به سرزمین‌های اشغالی، هشدار داده بود که در صورت ادامه حملات رژیم صهیونیستی به نوار غزه، عملیات خود علیه مواضع این رژیم را تشدید خواهد کرد.

این گروه پس از انجام عملیات‌های خود در سرزمین‌های اشغالی، همواره بر حمایتش از مردم غزه و تشدید حملات علیه اشغالگران در ماه مبارک رمضان تأکید کرده بود.

کانال عصر ایران در تلگرام بیشتر بخوانید: تظاهرات خانواده های اسرای اسرائیلی در تل آویو تظاهرات علیه نتانیاهو برای آزادی اسرا

دیگر خبرها

  • واکنش وزیر دفاع انگلیس به تحریمش از سوی ایران/ مخالفت امارات با استفاده آمریکا از پایگاه های نظامی در این کشور/ حمله موشکی به پایگاه نظامیان آمریکایی در شرق سوریه/ رایزنی محرمانه دولت بایدن و عربستان درباره یک توافق
  • توصیه تاریخی پادشاه عربستان به صدام حسین درباره جنگ با ایرانی‌ها (فیلم)
  • (ویدئو) توصیه تاریخی پادشاه عربستان به صدام حسین درباره جنگ با ایرانی‌ها
  • تجمع اعتراضی مردم در پارک لاله علیه زاکانی / مخالفت مردم با قطع درختان + ویدئو
  • (ویدئو) تجمع اعتراضی مردم در پارک لاله علیه زاکانی؛ مخالفت‌ها با قطع درختان
  • حمله موشکی مقاومت عراق به تل‌آویو
  • توصیه تاریخی پادشاه عربستان به صدام حسین درباره ایرانی‌ها
  • «دیکتاتوری با اخلاق سگی» به نمایشگاه کتاب می‌آید
  • از دجله تا راین!/کدام کشور اروپایی رکورددار تجهیز صدام به تسلیحات شیمیایی بود؟
  • در هاوانا صدام به من گفت فرصت تاریخی است که تمامی حقوق‌مان را از ایران پس بگیریم/ ضربتی به ایران بزنیم که تمام کره‌ی زمین صدایش را بشنود